Idealna proljetna destinacija: Keukenhof, najpoznatiji i najveći park lala na svetu

Proljeće je u punom cvatu, te ljudi širom sveta posjećuju cvijetne parkove kako bi uživali u blagodetima najljepšeg godišnjeg doba. Jedna od najpoznatijih takvih atrakcija je botanička bašta Keukenhof, internacionalni park cvijeća u Holandiji koji datira iz 1949. godine.

Smješten gotovo na samoj obali gradića Lase, između Amsterdama i Haga, Keukenhof je najveća bašta na svijetu koja sadrži 800 vrsta lala po kojima je region poznat. Lokalitet je također naseljen poljima zumbula, narcisa, ruža i irisa. Više od sedam miliona cvijeća rascvijeta se svakog proljeća preko 32 hektara zemljišta, čineći Keukenhof najpoželjnijom destinacijom za sve ljubitelje cvijeća.

Park se svake godine iznova tematski uređuje, a svu ljepotu ambijenta dopunjuju stara, viševijekovna stabla, živopisni sprudovi, kanali, vodopadi i fontane.

Ovo živopisno mijesto je otvoreno samo osam nedelja godišnje, a za to vrijeme ga posjeti oko 800.000 posjetilaca.

Inače, lale su stigle u Holandiju iz Otomanskog carstva, današnje Turske, tokom 16. vijeka. Kasnije, godine 1857. u Holandiji je donjeto rješenje o nadgledanju trgovine cvijećem.

Počele su da se gaje namjenski, ne samo lale već i narcisi, zumbuli, frezije i drugo lukovičasto cvijeće. Na taj način su stvorene hiljade cvijetnih ornamenata koji su kasnije poslužili za stvaranje veličanstvenih parkova, a siječeno cvijeće je počelo da se izvozi.

Tags

Dodaj komentar

Your email is safe with us.

Sign In CityGuide.ba

Za brži login koriste Vaše profile na socijalnim mrežama,

ili

Detalji računa će biti potvrđeni putem e-pošte.

Resetujte vašu lozinku