Istanbulski vodič za hranu i piće: 10 stvari koje morate probati u Istanbulu, Turska

S jednom nogom u Europi a drugom u Aziji, kulturna i geografska raznolikost Istanbula se sudaraju, pružajući bogatu i raznoliku kuhinju

Sastoji se od dva različita dijela koji su odvojeni plovnim putem, a Istanbul zadržava europski i azijski identitet. To je sjajan bonus za posjetitelje jer doživljavaju dva grada na jednom mjestu. Ali to nije jedina prednost ove jedinstvene destinacije.

Istanbulska kuhinja je spoj spajalica jugoistočne Europe i bliskoistočnih ukusa. Rezultat? Divan asortiman jela i pića koji se razlikuju od svega što ćete naći u svijetu. Evo 10 najboljih jela i pića koje možete kušati dok ste u Istanbulu.

MEZE

Veliki dio turske kuhinje jesu predjela – raznovrsna mala jela poslužena zajedno kako bi, u biti, stvorila glavni obrok. Ta mala jela ili slastice nazivaju se meze (ili mezze). Dok pojedinci preuzimaju hranu iz golemog pladnja raznih meze, jela se često dijele među stolom. Prvo posluživanje meze ima tendenciju da bude hladno, prije nego što ga slijedi krug toplih obroka. Za najbolje meze, odaberite jedan od mnogih meyhanes – tradicionalnih restorana koji su specijalizirani za meze kuhinje.

Gdje probati: Ako ste u potrazi za pravim iskustvom bez gradske buke, posjetite Tarihi Cumhuriyet Meyhanesi (Huseyinaga Mh. Sahne Sk, br. 47) u Beyoğlu na europskoj strani. Izgradnja ovog restorana je stara više od 100 godina, a interijer i pristup jedva da su se promijenili od njegovog otvaranja. Još jedan 100-godišnji mejhane je Safa Meyhanesi (Ilyas Bey Cd, br. 121) u Fatihu. Klasičan interijer je bez napora ugodan, a restoran ostaje jedan od najpoznatijih istanbulskih meyhanesa.

Raznovrsno meze koji se sastoje od kebaba, falafela, baba ghanousha, muhammare, hummusa, sambusaka, riže, tahini, kibbeha i pita

İSKENDER KEBAP

Ovo popularno jelo sjeverozapadne Turske nazvano je po svom tvorcu Iskenderu Efendiju – plemiću iz 19. stoljeća koji je živio u Bursi za vrijeme vladavine Otomanskog carstva. Zanimljivo je da je stvarni naziv antene „Kebapçi İskender“. Međutim, to ime zaštićeno je obitelji İskendera Efendija – što je dovelo do toga da se poslužuje pod poznatijim imenom İskender kebap. Služi se na pita kruhu, natovaren maslacem i umakom od rajčice, ovo jelo od döner mesa često je popraćeno jogurtom.

Gdje probati: Dok je jelo tradicionalno povezano s Bursom, mnogi vjeruju da Meshur Bursa Kebaapçısı (Atif Yilmaz Cd, br. 8) u Beyoğluu nudi najbolji İskender kebap u Istanbulu. Smješten na azijskoj strani grada, Iskender Iskenderoglu (Albay Faik Sozdener Cd) u Kadıköy služi İskender kebap kao jedino jelo.

Turski tradicionalni Iskender kebap s jogurtom

MANTI

Još jedna klasična sorta turske kuhinje je mantı – ukusna knedla od tijesta i punjenja, slično raviolima. Općenito, mješavina se sastoji od luka, mljevenog janjećeg mesa ili govedine, začinjena solju i paprom. Međutim, također je moguće zamijeniti janjetinu ili govedinu za piletinu ili lososom. Vegetarijanci mogu čak zatražiti špinat kao opciju. Obično se poslužuje s jogurtom i uguši u umaku od rajčice, koji se kuha na maslacu. Jelo je popularno ne samo u Turskoj, već iu Rusiji i drugim bivšim sovjetskim zemljama.

Gdje probati: Kada govorimo o mantiju, nužno je spomenuti Casitu (Etiler Mah, Nispetiye Cd, br. 65 / A) na azijskoj strani grada. Ovaj popularni restoran poslužuje tradicionalnu mantiju, kao i prženu mantı. Za nešto malo drugačije, Hingal Mantı (Cumhuriyet Cd, Mirac Sk, br. 3) u likiftliku na sjeveru azijske strane nudi Dagestan pod utjecajem mantija. Knedle, slične nešto između mantı i tortellini, poslužuju se na sve načine lijepim bojama, uključujući plavu i zelenu.

Tradicionalna manti hrana na tanjuru s umakom

MENEMEN

Nazvan po okrugu turske provincije İzmir, ovaj omlet uključuje jaje i rajčicu. Kako su se rajčice prvi put uzgajale u Izmiru dvadesetih godina prošlog stoljeća, smatralo se da su uzgajivači rajčica inspirirani stvaranjem ukusnih jela s viškom proizvoda. Za popunjavanje jela – poput bilja – koristi se niz drugih sastojaka, s nekim varijantama koje sadrže gljive, kobasice i sir.

Gdje probati: Bebek Kahve (Cevdetpasa Cd No. 18) osigurava veličanstvene menemene i prekrasne poglede. Restoran je smješten na samoj rivi Bosporskog tjesnaca – omogućavajući vam pogled na prolazne brodove i azijsku stranu Istanbula. Sütiş Taksim (İstiklal Cd No. 7) u Beyoğluu je savršeno mjesto za doručak – posluživanje nekoliko vrsta menemena.

Menemen

KUYU KABABI

Ovo specijalitetsko jelo potječe iz pokrajine Kastamonu na sjeveru zemlje, u području poznatom kao Crnomorska regija. Ime zdjele, prevedeno otprilike kao “pit kebab”, dolazi od toga kako se kuha. Meso se satima visi preko ugljen-peći ili peći na ugljenu kako bi se muška janjetina bez organila kuhala polako. U Turskoj i drugim područjima u regiji Srednje Azije, ova vrsta peći se naziva „Tandır“.

Gdje probati:: Za autentično kuhanu kuyu kababı, idite u Siirt Beref Büryan Kebap Salonu (Itfaiye Cd, br. 4) u četvrti Fatih na europskoj strani grada. Malo južno od ovdje otkrit ćete i restoran Sirkeci (Nobethane Cd, Serdar Sk, br. 24). Oba restorana smatraju se dvjema najizvrsnijima u gradu.

Spuštanje kebaba u kamenu tandirsku pećnicu

KUNEFE

Ova slastičarnica je tradicionalna receptura koja se nalazi u mnogim arapskim kuhinjama – često pod imenom “kanafeh”. Unatoč ukusnom sirovom elementu, künefe je desert. Sir je u sendviču između dvaju listova žilavog tijesta poznatog kao tel kadayıf. U turskoj kuhinji, pecivo se poslužuje u sirupu sa strane zgrušane kreme, a orahe ili pistacije posipaju na vrh.

Gdje probati: Popularnost antene u Turskoj potječe iz provincije Hatay gdje se u recepturi koristi Hatay peyniri (prevođenje kao sir Hatay). Akdeniz Hatay Sofrasi (Ahmediye Cd, br. 44 / A) u Fatihu specijalizirao se za tradicionalnu verziju ovog jela. Na azijskoj strani grada potražite Künefecizade (Fahrettin Kerim Gökay Cd, br. 31) u Kadıköyu gdje je lijepo predstavljen künefe.

Kunefe

RAKI

Gdje god postoji meze, tu je i rakı. Poznat kao tursko nacionalno alkoholno piće po izboru, rakı je napitak s okusom anisa koji ide ruku pod ruku s mezeom. Čak i ako niste ljubitelj okusa sladića, ovaj jaki liker je (previše) lako konzumirati i mora se pokušati posjetiti.

Gdje probati: Možete probati rakı u bilo kojem meyhaneu ili baru, ali Safi Meyhane (Mesrutiyet Cd, br. 84) u Beyoğluu je posebno omiljen za rakı – toliko toliko da čak mogu poslužiti rakı sladoled! Sam restoran, za razliku od prethodnih mejana, ima suvremenije i suvremenije osjećaje. Također u Beyoğlu je urukur Meyhane (Turnacibasi Caddesi, Kartal Sk, br. 1 / A) – nudi opušteno, istinsko rakı i meze iskustvo.

Nekoliko rakı-a prije glavnog obroka

AYRAN

Možda najcjenjenije bezalkoholno piće u Turskoj, ayran je ljetna morska hrana. Bez šećera, ovaj osvježavajući napitak je mješavina vode, hladnog jogurta i soli. Možete ga pronaći čak i u restoranima McDonalds i Burger King u zemlji, a najviše se konzumira uz mesna jela. Smatra se da se povijest pića proteže tisućama godina u vrijeme Göktürka.

Gdje probati: Jedan od najboljih ayranaca možete pronaći na Babo’nun Yeri Şanlıurfa Zaman Kebap (Simitçi irakir Sk, br. 30 / A). Ovdje je stvoren od sastojaka koji se nalaze u turskim selima, za razliku od onih uvezenih iz tvornice. Ako posjećujete muzej palače Topkapi, nekad dom otomanskih sultana, svakako se zaustavite i isprobajte ayran u restoranu Han (Alemdar Cd, Soguk Cesme Sk, br. 26).

Čaša ayrana poslužena s hranom na drvenom stolu

SALEPA

Dok je ayran za ljeto, salep je savršen za piće u zimskim mjesecima. Izvorno napravljen od gomolja orhideja, salep je također stvoren umjetnom aromom. Ljudi su posezali za tim jer vrsta orhideje koja se koristi u napitku izumire u nekim područjima. To bi vam trebalo reći sve što trebate znati o popularnosti salepa! Sastoji se od vrućeg mlijeka i šećera, obogaćenog brašnom, a ova posuda za kuhanje na žaru također je posuta cimetom.

Gdje probati: Zbog rijetkosti i cijene pravog salepa, uobičajeno je pronaći jeftine varijante pića na mnogim mjestima oko Istanbula. Jedan pravi prodavatelj salepa je Dondurmaci Ali Usta (Moda Cd, br. 264 / A) u Moda, Kadıköy na azijskoj strani. Također je vrijedno posjetiti Maiden’s Tower, koja datira iz Bizantskog carstva na Bosporskom tjesnacu. Osim što je povijesno čudo, toranj sada ima kafić i restoran gdje se možete sretno zagrijati uz čašu salata.

Šalica turskog salepa s cimetovim štapićima na tamnom drvu

BAKLAVA

Lako ju je napraviti, ali vraški lukavo za svladati, baklava je najpoznatiji Turski desert. Oblik kojim danas znamo baklavu razvio se u kuhinjama palače Topkapi tokom vladavine Otomanskog carstva. Tanke slojeve phyllo (yufka) tijesta posipajte orašastim plodovima (orasi, pistacije ili lješnjaci) prije nego što ih pokrijemo maslacem, ispečemo, a zatim osladimo sirupom ili medom. Kada se pravilno peče, to je jedno od najljepših jela koje ćete ikada probati.

Gdje probati: Dva mjesta u Istanbulu poznata su po svojoj baklavi – a oba se mogu naći u Karaköyju. Prvo, tu je Köşkeroğlu (Mumhâne Cd, Katlı Otopark Altı, br. 2/2). Ovaj čudan mali restoran dobio je certifikat izvrsnosti na TripAdvisoru četiri godine. S druge strane iste zgrade vidjet ćete Karaköy Güllüoğlu (Rıhtım Cd, Katlı Otopark Altı, br. 3-4) s istim certifikatom s TripAdvisor-a. Mnogi vjeruju da je ovaj specijalitet desert shop najbolje mjesto za baklava u Istanbulu.

Baklava

Dodaj komentar

Your email is safe with us.

Sign In CityGuide.ba

Za brži login koriste Vaše profile na socijalnim mrežama,

ili

Detalji računa će biti potvrđeni putem e-pošte.

Resetujte vašu lozinku