TURISTIČKI VODIČ KROZ PLANINU KONJUH

Digitalna šetnja: 12 divnih lokacija sa planine Konjuh

Velika prednost našeg digitalnog doba je da mnogo stvari možemo napraviti iz udobnosti našeg doma, preko računala. Pa otići čak i do planine. Kad se ovako postave stvari, online virtualne šetnje zvuče sjajno! A mi smo vam pripremili vodič po najzanimljivijim lokacijama sa planine Konjuh.  Iskustvo koje vam nudimo u nastavku zasigurno će vas motivisati da se  otisnete u stvarne avanture. Virtualnu šetnju prilagođenu desktopima i laptopima možete pogledati na linku ispod.

Pogledajte Virtualnu šetnju u punoj rezoluciji

 

Konjuh

Konjuh je jedna od rijetkih bosanskih planina koja još uvijek odolijeva ljudskoj nezasitoj potrebi da uništi sva prirodna bogatstva. Preko 97% šumskog bogatstva, veliki broj endemskih vrsta flore i faune, prirodne ljepote: jezera, rijeke i pećine, ali i poznata izletišta kao što su Zlača, Muška Voda, Bebrava su dio ogromnog prirodnog bogatstva koje krase Zaštićeni pejzaž Konjuh. Gusta četinarska i listopadna šuma, bistri potoci i sunčani proplanci pružaju izuzetno lijepe uslove za istraživanja, šetnje, izlete, planinarenje, vožnju biciklom te adrenalinske avanture. Površina Zaštićenog pejzaža “Konjuh” je 8016 hektara, pretežno šumskog područja i nalazi se na području tri općine: Banovići, Kladanj i Živinice. Prostire se u sjevero – istočnom dijelu Bosne i Hercegovine, tačnije u jugo-zapadnom dijelu Tuzlanskog kantona. Smješten je između 44°22 ́42,2′′ i 44°11 ́18,4′′ sjeverne geografske širine, te između 18°29 ́48,8′′ i 18°41 ́6,4′′ istočne geografske dužine.

Prirodno-geografski položaj planine Konjuh, uslovio je stvaranje veoma raznolikog pejzaža i prirodnih ljepota, kao i brojnih prirodnih fenomena, po kojima je ovo područje nadaleko poznato. Osim specifičnih geomorfoloških i hidroloških, ovo područje posjeduje i veoma vrijedne florističko vegetacijske i faunističke pojave i iste su bile osnova za izdvajanje ovog područja u kategoriju Zaštićen pejzaž.

Preuzmite PDF dokumente

Herbarium Zaštićenog pejzaža Konjuh 

Biodiversity Study

Zvukovi prirode i mi

Nisu korisni samo zapanjujući pogledi, osvježavajući mirisi i tjelesne vježbe izvan gradskih granica. Posljednjih godina utvrđeno je da jedna specifična komponenta prirode ima posebno dubok utjecaj na ljude: njezin zvuk. Samo razmislite o tome koliko može biti uznemirujuća buka sa gradilišta iza ugla ili glasni telefonski pozivi vašeg kolege. Sad se sjetite onoga što ste čuli tokom svog posljednjeg putovanja na selo ili planinu: vjerovatno ste te zvukove doživljavali kao vrlo ugodne. Bilo da je to zujanje pčela ili žubor potoka, dokazano je da zvukovi prirode utječu na procese u ljudskom mozgu. Studija dokazuje da zvukovi prirode utječu na mozak. Žubor rijeke i vodopada, cvrkut cvrčaka i pucketava vatra – mnogi ljudi prirodne zvukove doživljavaju umirujuće. Naučna studija dokazuje ono što su neki od nas oduvijek znali da je istina: Zvukovi prirode imaju direktan terapeutski učinak na živa bića. Majka priroda je trenutno u modi. Knjige o izvornoj flori i fauni, japanskoj tradiciji šumskog kupanja i seminari za upravljanje stresom, daleko od zagušenih urbanih područja, doživljavaju pravi procvat. To ne izgleda iznenađujuće jer mnogi stanovnici gradova opterećeni stresom smatraju da je priroda idealno mjesto za opuštanje. Slobodno se kretati, udisati svjež zrak, hraniti oči živim zelenim nijansama – boravak vani utječe na tijelo, um i dušu na mnogo pozitivnih načina. Posjetite Konjuh!

Adrenalinske avanture

Planina Konjuh ima veliki potencijal za razne adrenalinske sportove  kao što je brdski biciklizam u kome se zasigurno nalazi ogroman turistički potencijal a dokaz tome je  „ Konjuh Adventure – feel the nature“. Ovaj biciklistički događaj prerastao je u jedan od većih događaja  ovog tipa u našoj zemlji i svake godine privlači sve veći broj učesnika kako iz naše zemlje i regiona tako i iz zemalja zapadne Europe. Jedinstven po mnogo čemu, ovaj događaj će sigurno ispuniti sva vaša očekivanja i želje kada su u pitanju avanturizam, brdski biciklizam, priroda, kampovanje… Dva dana provedena u prelijepom ambijentu Zastićenog pejzaža Konjuh  nikoga neće ostaviti ravnodušnim.  Konjuh raspolaže velikim brojem planinarskih staza, prirodnih grebena i  sa velikim potencijalom za izgradnju novih staza  gdje u potpunoj adrenalinskoj avanturi možete uživati na dva kotača. Pored svega predhodno navedenog svima je poznato da  boravak u prirodi i biciklizam donose velike zdravstvene benefite koje vrlo lako možete „pokupiti“ na planini Konjuh.

 

Preuzmite besplatne PDF brošure

 

    UNEXPLORED KONJUH

Brošura Via Ferrata Paolo Dieci

Za više informacija o projektu (For more information about project)

Preuzmite podatke o projektu

Kontakt informacije:

CISP:                                                                        

Jasmina Ovčina                                                      

jasmina.ovcina@cisp.ba                                      

tel: +387 61 148 561                                            


KonjuhLab:

Admir Musić

admir.music@gmail.com  

tel: +387 61 098 333 

Dodaj komentar

Your email is safe with us.

Sign In CityGuide.ba

Za brži login koriste Vaše profile na socijalnim mrežama,

ili

Detalji računa će biti potvrđeni putem e-pošte.

Resetujte vašu lozinku